Zákaznická podpora:obchod@wood-partner.cz

Vybíráme rostoucí židli

Vybíráme dětskou židli

Je mnoho typů židlí, ale je jen málo těch, které jsou opravdu kvalitní a zaručují správnou polohu při sezení dítěte jakéhokoli věku, jakékoli výšky a jakékoli hmotnosti. A právě takové jsou rostoucí židle SANDY nebo LUCA od společnosti Wood Partner.

Ergonomie správného sezení aneb na co si dát při výběru židle pozor

Vybrat správnou židli pro dítě je opravdu věda. Vše se odvíjí především od výšky dítěte a jeho tělesných proporcí. Proto, když jdete vybírat dítěti židli, nezapomeňte ho vzít s sebou a na vybranou židličku ho posaďte. Při pohledu na jeho tělíčko dbejte na osvědčené pravidlo o pravém úhlu. Ten musí svírat jak záda vůči stehnům, tak stehna vůči lýtkům. Ale to není všechno.

Sedák židle musí podepírat minimálně 2/3 stehen dítěte a být na přední straně zaoblený. Neměl by zasahovat do podkolenní jamky, aby nepřiškrcoval cévní proudění v nohou. Zároveň musí být v takové výšce, aby dítě při pohodlném sezení dosáhlo chodidly až na podlahu nebo jinou pevnou podložku (podnožník) – a to celou plochou nohy. Ergonomicky tvarovaný sedák je dalším důležitým prvkem pro správné sezení.

Ale co když dítě povyroste? Nemusíte běžet hned pro novou židli, pokud zvolíte židli s nastavitelnou výškou sedáku, která „roste“ s dítětem a lze je používat klidně i několik let.

Také opěradlu je třeba věnovat pozornost. Opěradlo má sloužit jako opora beder, nikoliv hrudní páteře. Nemělo by proto sahat výše, než je dolní část lopatek. Optimální výška opěradla nesmí vašemu dítěti zabraňovat ve volném pohybu horních končetin.

Co způsobí špatná židle

Vyšší sedák – způsobuje, že chodidlo není v kontaktu s podložkou. Chybí tedy opora pro fyziologické postavení celé páteře a tím dochází k její deformaci.

Nižší sedák – má za následek větší náklon trupu nad pracovní desku, čímž dochází k tlaku na spodní stranu stehen a zvyšuje se napětí v oblasti nártů.

Příliš hluboký sedák – zasahuje do podkolení a negativně ovlivňuje cévní proudění v nohou. Neumožňuje pohodlné opření zad při opoře chodidel o podložku, dítě se tzv. povaluje po stole a dochází k ochabování svalstva a chybnému držení těla, v horším případě ke zhroucení celé páteře.

Vysoké opěradlo – nepodpírá páteř v oblasti beder, nýbrž v oblasti hrudníku. Dochází k deformacím bederní části páteře.